dinsdag 27 november 2012

Hilarisch boek: 'Vrouw zijn hoe doe je dat?'


Een echte feministe moet het boek: ‘ Vrouw zijn, hoe doe je dat’ gelezen hebben. In dit hilarische boek beschrijft de Britse journaliste Caitlin Moran hoe ze van een onzekere 13-jarige uitgroeide tot een feministe. Tevens laat zij ons in haar boek zien hoe het feminisme er volgens haar uit zou moeten zien. De hoofdstukken in haar boek hebben opmerkelijk titels: De gruwelijkste verjaardag aller tijden, Ik ben een feministe, Ik ben dik, waarom je geen kinderen moet nemen, waarom je wel kinderen moet nemen.
Geen enkele thema wordt met rust gelaten. Moran gaat in op abortussen, botox, plastische chirurgie, liefde, overgewicht, huwelijk, kinderen, moederschap enz. Een aantal vragen blijven knagen. Moeten we botox gebruiken? Waarom dragen we schoenen waar we niet op kunnen lopen? Haten mannen ons stiekem?
Een passage uit het boek: zelfs mannen van na het feministische tijdperk, grootgebracht met handboeken en demonstraties, zonen van moeder die elke ochtend naar kantoor gingen, mogen nog zozeer geloven in de theoretische gelijkheid van vrouwen en respect hebben voor de vrouwen in hun eigen kring, maar ze zijn zelden onbekend met de vele eeuwen die eraan vooraf gingen. Een zacht stemmetje diep vanbinnen – onderdrukt, maar nooit hemaal tot zwijgen gebracht- zegt toch: ‘Als vrouwen gelijk zijn aan mannen, waar is dan het bewijs? ‘En dat stemmetje zit niet alleen in mannen. Ook vrouwen horen het diep vanbinnen.
Veel kranten waren te spreken over Moran’s boek. Zo zei Sunny Bergman van de Pers: “Eindelijk een feministisch boek waar zelfs mijn man keihard om moest lachten.“ De Standaard is van mening dat Moran het meest spraakmakende boek in jaren over vrouwenzaken heeft geschreven. Publiciste en presentatrice Nigella Lawson adoreert en bewondert haar. Sterker nog ze is verslaafd aan Moran.
Caitlin Moran publiceerde haar eerste roman op haar vijftiende. Op haar zestiende ging ze werken voor Melody Maker, toen ze zeventien was voor The Guardian. Op haar achttiende kreeg ze een eigen column in The Times. Publiciste en presentatrice Nigella Lawson adoreert en bewondert haar. Sterker nog ze is verslaafd aan Moran.
Vrouw zijn hoe doe je dat is verkrijgbaar in de boekenwinkels voor €19,95,-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

binnen 24 uur een reactie

Mijn foto
Hallo allemaal, Wij zijn drie meiden die deze blog beheren. Sherry, Ikra & Hina. Wij hebben alledrie iets gemeen: lezen.

Bloglovin

Volgers